tisdag 24 april 2012

Bra med en nyanserad debatt. I min värld är ju paleolitisk kost (för mig är lchf en typ av stenålderskost) det som känns självklart, frågan är dock hur sen såg ut på fastlandet för jägare och samlare? Jag är väldigt skeptisk till spannmålsintag och jag börjar alltmer fundera kring höga intag av mejeriprodukter. Vuxna människor i Skandinavien är generellt sett bättre på att metabolisera laktos än sydeuropéer, det är ett faktum, men hur mycket mjölk och grädde hittade urfader i skogen/ på savannen/ på slätten/ vid kusten då man inte hade en utpräglad djurhållning? Tror mer på en viss kompensation för att vi inte äter inälvsmat nu som då och att vi därför behöver en del animaliskt fett från kosten (lätttillgängligt bland mejerier) för att mätta när kolhydrater inte gör det. Tror allt mer på att äta mer rotfrukter (som t.ex. kålrot), bär och nötter som komplement vi de tillfällen  man inte äter kött som huvudråvara. Som de säger, människan har ingen utpräglad växtätartarm. Dock är det ju bekvämt i dagens samhälle att äta mjölkprodukter och spannmål och visst är det ekonomiskt. Däremot tvivlar jag på att vi faktiskt skulle vara designade för att äta stora intag mejerier. I fråga om frukt tänker jag mig att intaget beror på säsong, frukterna mognar inte året om och de odlade frukter vi selekterat fram är mycket större och har färre vitaminer och mineraler till skillnad från vildäpplen etc. Som sagt, tycker att det är bra med en nyanserad debatt, skulle vilja testa att minimera mejeriprodukter så som jag minimerat mitt spannmålsintag.

1 kommentar:

  1. Jag har också börjat fundera mer på det här med mejeriprodukter, hur mycket av dem vi egentligen är designade att äta, och även vilka av dem vi inte mår bra av i längden. Särskilt sen jag började läsa mer amerikanska böcker/bloggar som grundar sig mer på ett paleolitiskt tänk än procent fett - kolhydrater så har jag funderat mer på detta. Som du skriver så kan ju en jägare-samlare knappast ha fått tag på flera deciliter ren grädde om dagen samt de mängder ost och mjölk som många trycker i sig.

    Jag har börjat dra ned på mejeriprodukter lite för jag märker att jag kan bli svullen om magen av mycket gräddsås t.ex. En intressant grej är ju att tänka på att äta så "ursprungliga" mejeriprodukter som möjligt, som lågpastöriserad, ej homogeniserad mjölk och youghurt med bakteriekultur osv.

    Som du skrev, varför inte testa att minimera även mejeriprodukter en period och se vad som händer?
    Kram, Hanna TÅ =)

    SvaraRadera