onsdag 23 november 2011

Äntligen ifrågasatt även på andra sidan Atlanten

Lite otroligt är det ju, att en av de främsta nyhetspresentatörerna ifrågasätter en sådan "sanning"- fettets farlighet. Nu börjar visst även näringspyramidens hemland öppna sina ögon, kanske kommer mer sådant här inom kort? Kanske håller den skeva bilden av fett på att raseras och byggas om på nytt med mer rättvisa studier? Jag hoppas detta, för kritiken som riktas mot det mättade fettet behöver mötas med ny forskning, en forskning som är oberoende, en forskning som endast ämnar att undersöka fettets konsekvenser utan att eventuella industrier går in och manipulerar riktningen på denna forskning.

Klippet nedan är rent vetenskapligt inte så revolutionerande, det mesta har man hört många gånger förut som insatt  men bara att det tas upp i ett amerikanskt nyhetsreportage är som sagt en smula ofattbart. Däremot kan jag tycka att det en av männen säger om kolesteroleffekter är väldigt orättvist, han nämner ingenting om LDL eller HDL som ju är en basal sak att tillägga om man diskuterar kolesterol.

Tidigare när man tittat på en fettrik diet och dess konsekvenser har man sällan uteslutit kolhydrater ur dieten. Man klagar på fettet i pommes frites till exempel, men hur vet man att det inte är potatisen som är boven i dramat och inte fritösen?

Dessutom äter hon på filmen som förespråkar en fettrik diet även kolhydrater, bl.a. vitt bröd. Huruvida detta är en naturlig del av kosten kan ju diskuteras... men som sagt, att fettets farlighet ifrågasätts är ju ett stort framsteg.

http://www.cbsnews.com/8301-3445_162-57328292/singing-the-praises-of-fat/#comments

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar