torsdag 20 oktober 2011

Och så var det det där med vällingen...

Vällingen är i hetluften- Anna Hallén, "Kostdoktorn" Andreas Eenfeldt och Monique Forslund skriver alla om det på sina bloggar. Vällingen visar sig innehålla den ena rena kolhydratskällan efter den andra. Nu rekommenderas istället naturlig föda, att amma så länge man kan och parallellt börja med hemgjorda puréer av näringsrika råvaror.

Åsikterna haglar in. Vissa tar illa upp som föräldrar som inte blivit informerade tidigare och upplever att vad de än gör så gör de visst fel... Andra tycker att det inte är någon chockerande nyhet eftersom att vällingen i princip existerat i 50år av vår långa utveckling till Homo sapiens och menar att bröstmjölk och passerade köttgrytor är det självklara.

Själv har jag inga barn men jag kan tänka mig att man som förälder känner sig smått orolig om det man präglat sitt barn med vareviga kväll kommer att göra mer skada än nytta. Det man då kan tänka sig är att man helt enkelt lär om, lär rätt. Det är klart att ungen prefererar vällning som rent biologiskt lätt tas upp i kroppen och smakar sött. Barnet får lugnande serotonininsöndring i sin lilla kropp och sover lugnt. Baksidan är de tillsatta fibrerna som kan vara svåra för ett så pass outvecklat tarmsystem samt den påfrestning på humör och blodkärl i och med de snabba kolhydraterna. Ge barnet animaliskt mättade fetter och proteiner- varför inte blomkålsmos och hemgjorda finfördelade köttbullar med god gräddig sås? Måste vara mycket mer näringsrikt, smakrikt och naturligt än burkmaten man finner i hyllorna idag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar